Chen Guancheng er blind og helbredsmæssigt stærkt svækket, men set med den kinesiske regerings øjne en farlig kriminel. Hans ”forbrydelse” er, at han i en årrække har offentliggjort beviser for, at Kinas et-barns-politik ikke som påstået af regimet er en frivillig ordning, men en tvangsforanstaltning, der omfatter tusindvis af tvangssterilisationer og tvangsaborter.

Det amerikanske nyhedsmagasin Time havde ham i 2006 med på listen over de 100 mennesker i verden, som bidrager mest til at forme fremtiden. Regimet kvitterede ved at idømme ham en straf på fire års fængsel.

Chen blev løsladt i 2010, men efterfølgende anbragt i husarrest sammen med sin kone og barn. Både Chen og hans kone, Yuan Weijing, har i denne periode været udsat for grov tortur fra politiets side. I en appel til den vestlige verden offentliggjort af China Aid (www.chinaaid.org) den 16. juni i år beskrev hans kone, hvordan de begge var blevet slået og sparket i over to timer af omkring 10 politifolk, som konfiskerede familiens computer, bøger og sågar barnets legetøj og – inden de forlod huset – satte metalplader op for husets ruder.

Yuans appel er blevet hørt i USA, hvor det er lykkedes republikaneren Chris Smith, medlem af Repræsentanternes Hus, at få vedtaget et såkaldt lovtillæg, som opfordrer den kinesiske regering til at ophæve husarresten og sørge for at Chen får den lægehjælp, myndighederne indtil nu har nægtet   ham. Lovtillægget opfordrer endvidere den amerikanske regering til at lade amerikanske diplomater aflægge besøg hos Chen og hans familie.

Kongressens initiativ er blevet hilst velkommen af China Aid og Women’s Rights Without Frontiers – men det haster. Chens helbredstilstand forværres dag for dag.

På denne adresse kan du bidrage til at lægge pres på den kinesiske regering med din underskrift: (http://www.womensrightswithoutfrontiers.org/)