Makaber fejring

Tirsdag aften den 22. januar skiftede spiret på One World Trade Centers bygning i New York farve til lyserødt i skæret fra en projektør. Også flere af byens broer lå ved samme lejlighed badet i lyserødt lys. Det skete på foranledning af staten New York’s demokratiske guvernør Andrew Cuomo.

Anledningen til dette festlige indslag i byens liv var, at han netop havde underskrevet en lov, som åbner muligheden for at få foretaget en abort helt op til fødselstidspunktet, og som yderligere gør det lovligt at udføre indgrebet, uden at der er en læge til stede.

Selv udtalte Cuomo, at loven (The Reproductive Health Act) “er en historisk sejr for New Yorkerne og for vores progressive værdier. Stillet over for en regering, som har i sinde at rulle Roe v. Wade og kvinders reproduktive rettigheder tilbage, lovede jeg, at vi ville vedtage denne vigtige lov inden for de første 30 dage af den nye samling – og det gjorde vi. Jeg har beordret, at New Yorks vartegn skal oplyses i lyserødt for at fejre dette resultat og sende et lysende budskab til resten af nationen som et eksempel til efterfølgelse.”

Der har forståeligt nok været skarpe reaktioner fra de forskellige Pro-Life organisationer. Eksempelvis skriver Lila Rose (Live Action) følgende på Facebook: “New Yorks ledelse jubler i dag over, at man har gjort det lovligt at dræbe et barn, som er gammelt nok til at blive født … Det er, hvad Roe v. Wade har ført til. Det er på tide at sætte en stopper for dette barbari.”

Loven har også den konsekvens, at personer, som udsætter ufødte børn for fysisk vold (ved f.eks at overfalde den gravide kvinde) ikke vil kunne retsforfølges, fordi det ufødte barn ikke i lovens øjne betragtes som et “retssubjekt”. I øvrigt helt på linje med dansk lovgivning, hvis nogen skulle være i tvivl om det.